Tapas

Kirjoittanut: Manu Lage

Kuvankaappaus 2015-11-17 kello 12.17.22

Usein kun tilataan olutta barissa Espanjassa, saadaan lisäksi pieni ruokalaji, jonka nimi on tapa (suom. tapas). Tapa on vanha espanjalainen perinne.  Tapasta ei pidetä pääruokana,  koska se on yleensä pieni ja koska tulee aina viinin tai oluen mukana.

Tapaksia valmistetaan paljon erilaisia lajeja, esimerkiksi tapa voi olla vain oliiveja, sardelleja tai kalmareita. Se rippuu tarjoilijan mielestä. Joskus saadan sian kinkkua, joka on aina hyvää!

Myös perunamunakkaita laitetaan tapaksina, mutta ne on pienempiä kuin normaali pääruoka.

On paljon tarinoita, jotka selittävät tapasten historiaa. Kuuluisin tarina kertoo, että kuningas Alfonso X ”viisas” komentoi, että kun ravintolassa tilataan viiniä, tarvitaan myös jotakin syötävää tai pakoillaan ollessa ollaan kännissä liian nopeasti.

Tehtiin tämä pieni ruokalaji, viinilasin päällä kuin kansi. ”Tapa”on suomeksi  ”kansi”.

Nykyinen ilmaus ir de tapas =  käydä tapaksilla tarkoittaa, että mennään syömään ja tapaamaan ystäviä. Espanjaksi meillä on oma verbiä joka on ”tapear”.

Etelä-Espanjassa tapakset ovat usein ilmaisia, ja Pohjois-Espanjassa niistä täytyy maksaa.

Kuvankaappaus 2015-11-17 kello 12.18.14

Mainokset

One thought on “Tapas

  1. Espanjassa ollessani nautin todella paljon näistä pienistä herkuista. Niin paljon ihania erilaisia makuja ja tunnelma tapas-paikoissa oli mukava ja rento. Toivoisin, että tällainen ruokakulttuuri yleistyisi myös Suomessa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s