Espanjalaiset pöytätavat

Kirjoittanut Beatriz Jiménez Hortelano

Espanjan kulttuuri on suurta. Meidän historiamme on pitkä ja Espanjassa ovat asuneet monet eri kulttuurit ja ne ovat jättäneet jäljensä Espanjan tapoihin. Haluaisin kertoa espanjalaisista pöytätavoista.

SOBREMESA

Espanjassa ruoka on tosi tärkeää. Esimerkiksi espanjalaiset pitävät syömisestä ystävien kanssa ravintolassa tai jonkun kotona ja istumisesta iltaa yhdessä. Silla aika kun syömme, me juttelemme paljon ja syöminen voi kestää muutaman tunnin.

Täällä tämän tavan nimi on sobremesa, joka tarkoittaa pöydän jälkeen. Se on aika, jolloin ihmiset juttelevat eri asioista ruoan jälkeen pöydän ympärillä. Ennen ihmiset juttelivat ja joivat alkoholia tai tupakoivat. He keskustelivat politiikasta tai taloudesta. Nykyään me juomme kahvia ja joskus likööriä ja keskustelemme elämästämme.

Tavallisesti espanjalaisissa ravintoloissa voi istua koko illan ruoan jälkeen. Kun olemme ystäviämme kanssa syömässä, meille ei ole kiirettä. Emme pidä tarjoilijoista, joka tuovat laskun meille, jos emme ole pyyttäneet sitä. Mutta Espanjassa se on outoa, koska tiedetään se, että sobremesa on tapa.

 Nimetön

TAPAS

Toinen tapa on tapas. Espanjassa on tavallista syödä eri baareissa paljon pieniä annoksia. Kun ostaa ollutta tai limua baarista, saa myös pari tapasta. Varmasti ei tiedetä, mistä tapakset ovat lähtöisin. Jotkut sanovat, että ne ovat Andaluciasta, kun kuningas Alfonso XIII sai kinkkua lasin päällä baarista, jotta lasissa ei olisi hiekkaa merestä. Nykyisin voi syödä tapaksia lounaaksi ja illalliseksi, mutta varo! Jos halua syödä hyvin joissakin baareissa, täytyy juoda paljon. Tapakset ovat tavallisesti leipää jonkin kanssa,
oliiveja, pähkinöitä, italiansalaattia, äyriäsiä, perunoita…

Nimetön

AIKATAULU

Kun ulkomaalaiset menevät Espanjaan, heitä huvittaa espanjalainen ruokatunti. Tavallisesti me syömme lounasta tai illallista myöhemmin kuin muissa maissa. Jos syömme lounasta aikaisin töiden tähden ärkipäivinä, viikonloppuna palaamme tavalliseen ruokatuntiin. Mutta itse asiassa meidän ruokatuntimme ei ole tosi outo. Vuonna 1942 diktaattori Franco vaihtoi tunnin Espajassa, koska hän halusi tähän saman aikataulun kuin Saksassa. Nyt syömme myohään, mutta auringon ajassa syömme oikein. Kun me syömme kello 14, me syömme todellisuudessa kello 13.

Nimetön
Kiinni. Aikataulu: aamulla 7:00-14:00, illalla 17:30-20:30

SIESTA

Ilmiselvästi espanjalainen siesta on hyvin kuuluisa. Ruoan jälkeen, jos ei tarvitse mennä töihin, voi nukkua hetken. Tämän tapa alkoi, kun maanviljelijät söivät ruunsasta ruokaa maalla ja sitten he menivät nukkumaan. Heidän ei kannattanut mennä töihin heti, kun he olivat syöneet ja aurinko paistoi kesällä. Sitten he voivat työskennellä paremmin. Siesta voi kestää 30 minuuttia tai pari tuntia, mutta on parempi nukkua vain vähän, jos haluaa nukkua illalla. On tyypillinen nukkua sohvalla tai nojatuolissa, mutta joskus ihmiset nukuvat sängyssä. Minusta siesta on ihana. Minä suosittelen sitä sinulle.

Nimetön

LÄHTEET

 1. http://www.muyhistoria.es/curiosidades/preguntas-respuestas/icual-es-el-origen-de-las-tapas
 2. http://www.agenciasinc.es/Reportajes/Por-que-en-Espana-comemos-a-las-tres

VALOKUVIA

 1. http://www.conexionbrando.com/1305256-de-donde-viene-la-vieja-costumbre-de-la-sobremesa
 2. http://www.ecos-online.de/idioma/vocabulario/video-ejercicio-%C2%A1vamonos-de-tapas
 3. https://elcolchon.wordpress.com/tag/siesta/
Mainokset

2 thoughts on “Espanjalaiset pöytätavat

 1. Todella mielenkiintoinen postaus! Oli kiva lukea espanjalaisista tavoista ja niiden historiasta. Espanjalaiset ruokailutottumukset eroavat aika suuresti suomalaisista, esimerkiksi siestaa ei ole ollenkaan.

  Liked by 1 henkilö

 2. Olisipa meidän suomalaistenkin syytä opetella ruokailemaan rauhallisesti eli pitkään ainakin silloin, kun se on mahdollista. Meillä ei työelämässä olevilla ole siihen aikaa – eikä varsinkaan siestaa! Minä olen eläkeläisenä antanut itselleni luvan opetella nauttimaan kiireettömyydestä ja myös suomalaisesta siestasta eli ruokaunista!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s