Espanjalainen äyriäinen

Kirjoittanut Jaime Zaratiegui

Espanjalaisia äyriäisiä pidetään yhtenä maailman parhaista. Espanjan sijainti Välimeren ja Atlantin valtameren välillä tekee maasta etuoikeutetun paikan nauttia näistä merien herkuista. Atlantin kylmässä vedessä on parhaat elinehdot meren elämän ennemistölle. Luoteis-Espanjassa, Galiciassa, nautitaan tuoreita kaloja ja äyriäisiä. Tursas a feira on Galician perinteinen resepti ja monissa baareissa se kuuluu ruokalistalle.

1280px-Racio%cc%81nPulpo
Perinteinen tursas a feira.

Mutta tursas on vain yksi ruokalaji tämän rikkaan gastronomian keskuudessa. Galician ravintoloissa nautitaan siimajalkaisia, monia lajeja simppukoita, hummereita, ostereita ja monia muita. Välimeren rannoislla kalastetaan yhtä mailman kalleinta katkarapua, punaista katkarapu Deniasta. Punaista katkarapua voidaan käytää paellassa mutta on paras nautittaessa siltään, grillata ja syödä suolan kanssa.

Kanariansaarilta löytyy erinomainen kanarianhummeri. Kanarianhummeri on eri lajia kuin pohjoinen hummeri, se on pienempi ja humerilla ei ole suuret sakset. Se on haavoittuva ja vaarassa kuolla sukupuuttoon, siksi sen kalastaminen on kielletty.

a909d4ee9bde4a4ea725bb956fca936f
Punainen katkarapu Deniasta.
20110422-1015-Langosta-canaria-Scyllarides-latus-Las-Eras
Kanariansaarten hummeri.
Mainokset

4 thoughts on “Espanjalainen äyriäinen

 1. Olet varmasti oikeassa, teillä on ihanat äyriäiset ja ihanat äyriäisruoat. Olen kateellinen! Suomessa on oikeastaan vain yksi luonnonvarainen äyriäislaji, jota käytetään ravinnoksi. Se on jokirapu, pieni, noin 15 cm pitkä saksineen, Sitä syödään syyskesällä ystävien kesken rapujuhlissa, joissa kaunis kattaus, paahtoleipä, snapsit ja snapsilaulut ovat yhtä tärkeitä kuin itse rapu. Varsinkin suomenruotsalaisilla on vahva rapujuhlaperinne.

  Liked by 2 people

  1. Kiitos sinun kommentistasi, liisahuittinen! Ihana kuulla rapujuhlista ja snapsilauluista Suomessa. Espanjassa nautitaan myös jokiravuista kesäisin, mutta me ei lauleta yhtä paljon kuin suomalaiset.

   Kippis Espanjasta!

   Tykkää

  1. Terve Maarit! Me tunnetaan osa suomalaisten gastronomiasta ja nautitiin herkkuista kaloineen ja äyriäisineen. Aiomme kokeilla niitä uudestaan kun palaamme tulevaisuudessa Suomeen.
   Terveisin Espanjasta.

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s