Ir de “tapas”

Kirjoittanut: Mar Cuchillo

elegant appetizers

Meillä on Espanjassa suosittu perinne ”ir de tapas” . Se on mielekiintoista matkailijoille.Ihmiset rakastavat juoda esimerkiksi olutta tai ”tinto de veranoa” tai ”sangriaa”..tapaksien kanssa. Pohjois-Espanjassa tapaksia nimitetään ”pintxoiksi”.

como_ir_de_pintxos

Mutta mitä ”tapa” on? Tapakset ovat pieni tai iso ruoan määrä ilmaiseksi . Yleensä tarjoilijat antavat asiakkaalle “tapaksia” juoman mukana.

Mistä tämä perinne on tullut? Uskotaan, että tapas-perinne alkoi, kun ihmiset panivat leipää lasin päälle. Miksi? Koska he haluisvat suojella juomiansa esimerkiksi hyönteisiltä.

”Tapakset” ovat tärkeä liiketoiminnan muoto Espanjassa. Tapaksien laadusta riippuu, menestyykö baari  vai ei.

On hyvin yleistä mennä erilaisiin baareihin ja nauttia uusia ”tapaksia”.

images

Voidään myös syödä ”raciones” eli iso ruoan määrä, halvalla. Nämä raciones-annokset voidaan jakaa kaverien kanssa.

Tapastyypit ja erilaiset tapakset riippuvat alueesta. On monia eri tapaksia, kuumia ja kylmiä tapaksia, pieniä kuumia tai kylmiä voileipiä nimeltään ”montaditos”, tapakset voivat olla perinteisiä ruokia tai vain oliiveja ja juustoa ja leipää.

Tyypillisiä tapaksiaovat  ”tortilla de patatas” (perunamunakas), ”croquetas”, kinkku, juusto, perunat kasvsiten kanssa (”bravas”, ”ali oli”)…

Mainokset

4 thoughts on “Ir de “tapas”

 1. Kauniita kuvia ja mielenkiintoista asiaa tapaksista! Toivoisin, että tapas-kulttuuri yleistyisi Suomen baareissa. Paitsi, että tapakset ovat herkullisia ja kaunista silmänruokaa, pienien palojen nauttiminen alkoholin yhteydessä tunnetusti hidastaa alkoholin imeytymistä, mistä olisi varmasti hyötyä suomalaisten juomatavoille.

  Liked by 1 henkilö

 2. Olen samaa mieltä siitä, että pikku välipalat vaikkapa oluen juonnin yhteydessä olisi suomalaisten hyvä oppia. Oppimista meillä suomalaisilla olisi myös ruoan jakamisessa kavereiden kesken ja siihen isot annokset eli nämä ’raciones’ olisivat sopivia 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. kiitos kommentista!
   Meista myös on hyötyä että espanjassa baareissa syödään ja juodaan saman aikaa, koska täällä meillä on juomaperinne. Olisi huonompi jos me emme söisi kun me juomme. Suurimmassa osassa bareissa saadaan tapaksia ilmaiseksi mutta toisissa kaupungeissa ei ole perinnettä, esimerkiksi Baskimaassa on ”pintxos” , joista maksetaan .

   Tykkää

  2. terve Inari!

   Espanjassa on tapana jakaa ruoka-annos, sanotaan ” ir de tapas / raciones” . mennään baariin ja luetaan ruokalista ja kaikki valitsevat yhden ruoka-annoksen jakaakseen sen kaikkien kanssa, tällä tavalla kaikki maistavat eriliasia makuja ja kaikki maksavat yhdesä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s